• Home
  • Soorten gevelbekleding

Soorten gevelbekleding

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding. Als je jouw woning niet meer zo mooi vindt, kun je ervoor kiezen om je eens te verdiepen in gevelbekleding. Je kunt de woning zo namelijk een totaal andere uitstraling geven. Ideaal dus als je woning ietwat verouderd oogt of als je simpelweg bent uitgekeken op de buitenkant van je woning.

Met gevelbekleding kun je de uitstraling van je woning veranderen. Daarnaast is gevelbekleding echter niet alleen verantwoordelijk voor de uitstraling van je woning, maar heeft het ook invloed op de isolatie en hoe eenvoudig het is om de isolatie te verbeteren. Ben jij benieuwd naar de verschillende soorten gevelbekleding? Op deze pagina lees je welke gevelbekleding je allemaal kunt laten aanbrengen op je woning. Daarnaast geven we je ook een beeld van de kosten die je ongeveer kunt verwachten.

Besluit je om inderdaad voor een van de soorten gevelbekleding op deze pagina te gaan? Dan is het mogelijk om offertes aan te vragen en te vergelijken via onze website. Zo wordt het ook eenvoudig om de goedkoopste aanbieder te vinden.

De verschillende soorten gevelbekleding

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten gevelbekleding. Hieronder hebben we de belangrijkste soorten bekleding voor je op een rijtje gezet. Later zullen we de verschillende soorten gevelbekleding nader toelichten.

  • Hout
  • Metaal
  • Crepi
  • PVC
  • Gevelsteen
  • Leien
  • Steenstrips
  • Vezelcement

Zoals je kunt zien zijn er ontzettend veel verschillende soorten gevelbekleding waarvoor je kunt kiezen. Hierdoor krijgt je woning de gewenste uitstraling.

Wat kosten de verschillende soorten gevelbekleding?

Er zit veel verschil tussen de prijzen van diverse soorten gevelbekleding. Het is dan ook aan te raden om je goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. De prijzen zullen daarnaast ook per bedrijf verschillen. Om je een goed beeld te geven van de verschillende prijzen, hebben we hieronder de vanafprijzen van de verschillende soorten gevelbekleding geplaatst. Houd er rekening mee dat de prijzen in de praktijk dus ook een stuk duurder kunnen uitvallen. Voor een exact beeld van de kosten, kun je offertes aanvragen.

De kosten in onderstaande tabel zijn inclusief plaatsing, maar exclusief btw. Houd er ook rekening mee dat dit prijzen zijn exclusief isolatie. Wil je ook nog gevelisolatie laten aanbrengen, dan raden we je aan om de pagina op onze site over dit onderwerp ook eens te bekijken.

Soorten gevelbekledingKosten (excl. btw)
HoutVanaf € 100 per m²
MetaalVanaf € 50 per m²
CrepiVanaf € 40 per m²
PVCVanaf € 75 per m²
GevelsteenVanaf € 90 per m²
LeienVanaf € 75 per m²
SteenstripsVanaf € 150 per m²
VezelcementVanaf € 100 per m²

De verschillende soorten gevelbekleding beschreven

Inmiddels weet je welke soorten gevelbekleding er allemaal zijn, en welke prijzen je ongeveer kunt verwachten. Het is echter ook belangrijk dat je weet waar je aan moet denken bij de verschillende soorten gevelbekleding. Daarom zullen we de verschillende bekledingen voor de gevel hieronder voor je beschrijven.

Houten gevelbekleding

Hout zorgt voor een prachtige natuurlijke look. Wanneer de gevel van je woning met hout bekleed wordt, dan krijgt de woning een warme uitstraling. Er zijn overigens verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden om de gevel mee te bekleden. Ben jij geïnteresseerd in een houten gevel? Dan is het aan te raden om eens uit te zoeken welke verschillende soorten hout hiervoor gebruikt kunnen worden. Het type hout heeft namelijk veel invloed op de uitstraling.

Metalen gevelbekleding

Gevelbekleding van metaal komt eigenlijk alleen voor in erg moderne woningen. Welke eigenschappen de bekleding uiteindelijk zal hebben, is sterk afhankelijk van het type metaal dat gebruikt wordt. Metaal is overigens een vrij duur type bekleding voor de gevel van je woning. Het is wel een van de soorten gevelbekleding die ontzettend lang meegaat. Bovendien is het materiaal relatief snel te plaatsen.

Crepi bekleding

Crepi is een sierpleister die je kunt gebruiken voor het bekleden van de gevel. Voor crepi geldt dat het in talloze soorten te verkrijgen is. Hierdoor is het mogelijk om de gevel iedere gewenste look te geven. De prijs is ook sterk afhankelijk van het type Crepi. Crepi kan je in iedere kleur laten aanbrengen, mits de gemeente het toestaat dat je woning deze kleur krijgt. Crepi gevelbekleding is zeer geschikt om te combineren met isolatie.

PVC gevelbekleding

PVC gevelbekleding is een goedkoop materiaal dat in talloze kleuren te verkrijgen is. Het PVC gaat lang mee, vergt weinig onderhoud en is bovendien te recyclen. Een PVC gevelbekleding kan vrijwel iedere gewenste uitstraling krijgen. Zo is het ook mogelijk om de gevelbekleding van PVC een houtlook te geven.

Gevelsteen

Een gevelsteen is een stuk steen dat in de gevel wordt geplaatst. Op de steen staat een inscriptie en in veel gevallen ook een afbeelding. Een gevelsteen kan een leuke manier zijn om je woning een unieke uitstraling te geven.

Leien gevelbekleding

Een leien gevelbekleding wordt gemaakt van stukken natuursteen. Er zijn verschillende soorten natuursteen te verkrijgen, waardoor je ook nu weer veel keuze hebt wat de uitstraling van je woning betreft. Natuursteen gaat ontzettend lang mee, en daardoor kan een leien gevelbekleding wel 100 jaar lang mooi blijven.

Steenstrips

Steenstrips zijn, zoals de naam doet vermoeden, gevelbekleding met stenen erin verwerkt. Er kan voor ontzettend veel verschillende soorten stenen gekozen worden. Met steenstrips kun je de woning een mooie rustieke uitstraling geven.

Vezelcement bekleding

Vezelcement bekleding bestaat doorgaans uit grote blokken. Dit type gevelbekleding kom je vooral vaak tegen bij grote kantoorpanden. Het is echter ook mogelijk om dit type bekleding voor je woning te gebruiken. Vezelcement is namelijk ook goed aan te passen en kan hierdoor bijvoorbeeld ook een houtlook hebben.

De soorten gevelbekleding voor een verbeterde isolatie?

Gevelbekleding heeft zelf vaak ook al enigszins een isolerende werking. Hoe goed de gevelbekleding isoleert, zal afhankelijk zijn van het materiaal. Crepi staat er bijvoorbeeld om bekend om vrij goed te isoleren.

Ondanks dat gevelbekleding een isolerende werking heeft, is het altijd aan te raden om ook gevelisolatie te plaatsen. Als je toch al van plan bent om gevelbekleding te plaatsen, is dat ook het perfecte moment om de gevel te isoleren. Zo voorkom je dat de bekleding later weer verwijderd moet worden als je de woning van buitenaf laat isoleren.

Hoe moet je de verschillende soorten gevelbekleding onderhouden?

Hoe je gevelbekleding moet onderhouden, is voornamelijk afhankelijk van het type bekleding dat je kiest. Zo hebben leien weinig onderhoud nodig, maar zul je ze wel moeten behandelen om mosgroei te voorkomen. Hout heeft relatief veel onderhoud nodig, omdat dit materiaal zonder enige vorm van onderhoud zal gaan rotten. Lees je daarom goed in als je van plan bent om voor een bepaald soort gevelkleding te kiezen.

Er zijn overigens ook soorten gevelbekleding die nauwelijks tot geen onderhoud nodig hebben. Denk hierbij aan de bekleding van PVC en de bekleding van metaal.

Je zal een vergunning moeten aanvragen

Houd er rekening mee dat je niet zomaar een van de soorten gevelbekleding kunt aanbrengen. Je verandert namelijk het aanzicht van je woning en dat is niet zomaar toegestaan. Als je het aanzicht van je woning verandert in Nederland, heb je hiervoor een vergunning nodig. Het is dus aan te raden om de vergunning op tijd te regelen. Zo weet je of je de uitstraling van je woning inderdaad mag veranderen en kun je de bekleding aan laten brengen door vakmensen.

Offertes voor gevelbekleding ontvangen?

Wil je weten hoeveel het je zal kosten om een van deze soorten gevelbekleding op je woning te plaatsen? Dan is een vanafprijs uiteraard niet genoeg! Om een beter beeld van de kosten te krijgen, zul je offertes moeten aanvragen. Dat doe je gelukkig eenvoudig via deze website. Met één aanvraag is het mogelijk om offertes bij verschillende partijen aan te vragen.

Belangrijk is om goed aan te geven hoeveel m² gevelbekleding je nodig hebt en van welke soorten gevelbekleding je graag een offerte ontvangt. Op die manier kunnen de offertes correct worden opgesteld door de verschillende bedrijven.