• Home
  • Dorpel herstellen

Dorpel herstellen

Als er een dorpel van je woning beschadigd is, dan is het aan te raden om deze te laten herstellen door een vakman. Een dorpel zorgt er namelijk voor dat regenwater op een efficiënte manier wordt afgevoerd. De dorpel voorkomt lekkages en dus waterschade aan de woning. In je woning zijn verschillende dorpels te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een buitendeurdorpel, maar heeft een woning ook raamdorpels. Is er schade aan een van de dorpels van je woning en wil je de dorpel herstellen? Dan lees je op deze pagina alles over de mogelijkheden. Bovendien kun je via ons platform offertes aanvragen. Zo vind je eenvoudig een vakman die in staat is om de dorpel te herstellen.

Wanneer moet je een dorpel herstellen?

De dorpel voorkomt waterschade aan je woning. Als de dorpel beschadigd is, dan kan dit ertoe leiden dat je gevel beschadigd raakt. Zo kan het hout rondom de dorpel bijvoorbeeld gaan rotten, omdat het niet langer tegen water beschermd is. Bovendien kan de gevel als gevolg van een beschadigde dorpel minder goed geïsoleerd zijn. De dorpel herstellen is dus zeer belangrijk als er sprake is van een beschadigde dorpel.

Een dorpel herstellen, wat kost dat?

De kosten voor dorpel herstellen kunnen flink uiteenlopen. Om te beginnen is niet iedere dorpel even prijzig. Voor het vervangen van de raamdorpel ben je doorgaans meer kwijt dan voor het vervangen van de deurdorpel. De kosten zullen bovendien ook per specialist verschillen. Het ene bedrijf hanteert een hoger tarief dan het andere bedrijf. Daarom kan het ook een goed idee zijn om offertes voor dorpel herstellen aan te vragen. Zo kun je een beter beeld krijgen van hoeveel het zal kosten om de dorpel te herstellen. Offertes aanvragen en vergelijken is zeer eenvoudig via onze website.

  • Gemiddeld kost het vervangen van de deurdorpel € 32 per uur
  • Gemiddeld kost het vervangen van de raamdorpel € 34 per uur

De materiaalkosten zijn afhankelijk van het type dorpel. Zo zijn stenen dorpels ove het algemeen veel duurder dan dorpels van hout of kunststof.

Dorpels herstellen of voor prefab dorpels kiezen?

Als de verschillende dorpels van je woning allemaal in vrij slechte staat zijn, kun je ervoor kiezen om de dorpels te herstellen door ze allemaal stuk voor stuk te laten metselen. Het is ook mogelijk om voor prefab dorpels te gaan. Die zijn gemakkelijker te monteren. Een specialist kan je ook adviseren bij het maken van deze keuze.

Verschillende soorten dorpels

Moet je een dorpel herstellen? Dan is het wel van belang dat je goed weet om welk type dorpel het gaat. Het type dorpel zal namelijk ook bepalen hoeveel dorpel herstellen je zal kosten. Om te beginnen heb je een raamdorpel. Logischerwijs is dit de dorpel die zich nabij je ramen bevindt. Daarnaast heb je ook een binnendeurdorpel en een buitendeurdorpel. Er zijn ook weer verschillende soorten dorpels waar onderscheid tussen te maken valt. Zo heb je bijvoorbeeld de DTS-dorpel. Dit is een type dorpel dat ontzettend veel gebruikt wordt, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Kunststof dorpel herstellen

De kunststof dorpel wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Dit materiaal is vrij goedkoop, maar gaat doorgaans ook een lange tijd mee. De dorpel van kunststof is een van de goedkopere opties als je een dorpel nodig hebt. Deze dorpels zijn geschikt voor zowel deuren als voor raamkozijnen.

DTS dorpel

De DTS dorpel is een soort kunststof dorpel. De DTS dorpel wordt namelijk gemaakt van PE-kunststof. Deze dorpels zijn van zeer hoge kwaliteit en worden dan ook veel gebruikt in niewbouw woningen. De dorpels zijn volledig gemaakt van materiaal dat te recyclen valt. Als je op zoek bent naar een kwalitatieve dorpel die lang meegaat, is de DTS dorpel zeker aan te raden. De dorpels vergen bovendien helemaal geen onderhoud.

Stenen dorpel herstellen

Het voordeel van de stenen dorpel is dat deze direct geplaatst kan worden en bovendien niet zal slijten. De uitstraling van de stenen dorpels is uniek en je zal de dorpels niet over hoeven te schilderen. Voor buiten zijn de stenen dorpels zeer geschikt.

Houten dorpel herstellen

De houten dorpel is vooral geschikt voor binnenshuis. Buitenshuis kan het materiaal niet gebruikt worden, omdat het niet goed bestand is tegen water. De houten dorpels worden van allerlei verschillende houtsoorten gemaakt.

De deurdorpel herstellen

Deurdorpels heb je in allerlei verschillende soorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de deurdorpels voor buiten en voor binnen. Dit omdat de buitendeurdorpel tegen de verschillende weersomstandigheden bestand moet zijn. Bovendien zorgt deze dorpel ook voor een verbeterde isolatie. Voor een binnendeur is dit minder van belang. Daarom zijn buitendorpels vaak van een ander materiaal gemaakt.

Moet men buiten de dorpel herstellen, dan gebeurt dit met behulp van mortel. Om de gevel tegen water te beschermen wordt een speciale folie gebruikt. De mortel loopt schuin af, zodat water gemakkelijk afgevoerd wordt.

De binnendorpel is doorgaans minder snel aan vervanging toe. Dit omdat deze dorpels minder met weersinvloeden te maken hebben. Is er sprake van beschadigingen, dan is het echter wel aan te raden om ook deze dorpel te vervangen. Om deze dorpel te herstellen is geen folie benodigd.

Raamdorpel herstellen

De raamdorpel is een belangrijk onderdeel van je gevel. Als deze dorpel beschadigd is, kan er water in de gevel van je woning komen. Deze dorpel wordt raamdorpel genoemd, omdat hij nabij de ramen wordt aangebracht. De meest voorkomende raamdorpels zijn gemaakt uit beton of steen. Het materiaal van de dorpel heeft veel invloed op de kwaliteit. Daarom is het bij het vervangen van de raamdorpels ook zeer belangrijk dat je een dorpel van het juiste materiaal kiest.

Om deze dorpel te herstellen, zal de oude dorpel eerst verwijderd moeten worden. Dit moet door een specialist gebeuren, omdat er anders schade aan de gevel en de kozijnen kan ontstaan. Zodra de oude dorpel verwijderd is, kan de vakman de dorpel herstellen. Er wordt mortel aangebracht. Vervolgens wordt er een vochtkering aangebracht en kan de nieuwe dorpel geplaatst worden. Nu zal de vakman siliconenkit gebruiken om ervoor te zorgen dat er zich geen kier meer tussen de dorpel en het kozijn bevindt.

Offertes vergelijken voor dorpel herstellen

Wil je een vakman inschakelen om de dorpel te laten herstellen? Dit is een goede keuze, want om de dorpel zelf te kunnen plaatsen moet je voldoende ervaring hebben en vrij handig zijn. Via ons platform kun je eenvoudig offertes aanvragen. Zo kun je de verschillende partijen goed met elkaar vergelijken. Het aanvragen van de offertes is binnen enkele minuten gebeurd! Hierna hoef je slechts enkele werkdagen te wachten voordat je de offertes ontvangt.