• Home
  • Voegen verwijderen

Voegen verwijderen

De voegen zijn een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je woning. Zijn de voegen van je woning verouderd, dan zal dit al snel veel doen met de totale uitstraling. De kans is groot dat je woning er hierdoor een stuk ouder uit komt te zien. Dit is niet alleen slecht voor de uitstraling van je huis, maar ook voor de waarde. Wanneer je de voegen laat verwijderen en nieuwe voegen laat plaatsen, dan zal dit heel veel doen met de uitstraling van je woning in positieve zin. Ben jij benieuwd naar waarom je voegwerk het beste kunt laten verwijderen, hoe het verwijderd wordt en welke kosten hiermee gepaard gaan? Dan gaat deze pagina jou verder helpen. Onderstaand geven wij jou hier namelijk meer informatie over!

Waarom voegwerk laten verwijderen?

Voegwerk laten verwijderen doe je dus om je woning een betere uitstraling te geven. Echter zijn er verschillende redenen om het voegwerk te laten vervangen. Zo kan het namelijk zo zijn dat het huidige voegwerk is afgebrokkeld of dat het scheuren bevat. Dit kan weer leiden tot schade aan de gevel en dit kan zowel binnen als buiten het geval zijn. Zo wordt water dat van buitenaf komt bijvoorbeeld niet meer goed tegengehouden en dat kan weer tot schimmelvorming en natuurlijk lekkage leiden en dat wil je waarschijnlijk niet. Laat het daarom verwijderen en kies ervoor om nieuw voegwerk te laten plaatsen. Hierbij is het van groot belang dat het oude voegwerk volledig verwijderd wordt, dit zorgt er namelijk voor dat de nieuwe voeg beter kan hechten aan zowel de stenen als het metselspecie.

De kosten van voegwerk verwijderen

Wanneer je voegwerk wilt laten verwijderen, dan komen hier natuurlijk ook kosten bij kijken. In de meeste gevallen worden de kosten voor het voegwerk meegerekend bij de prijs per vierkante meter voor het plaatsen van de nieuwe voegen. Het verwijderen van de voegen is namelijk een eenvoudige taak, dit kan vrij snel geregeld worden. Tenminste, wanneer een specialist aan het werk gaat. Een vakman heeft namelijk de beschikking over de juiste middelen. Mocht je dit zelf willen doen en heb je niet de beschikking over de juiste materialen, dan wordt het al snel een lastigere klus. Heb je een gevel van ongeveer 60 vierkante meter en woon je in een rijtjeswoning? Wil je een platvolvoeg laten leggen en ben je benieuwd naar de prijs? Dan kan je uitgaan van een prijs van ongeveer €600, dit is inclusief de arbeidskosten en ook het verwijderen van het oude voegwerk zit hierbij in.

Mocht jij er zeker van zijn dat je een specialist inschakelt die een eerlijke prijs vraagt voor het verwijderen van het oude voegwerk en het plaatsen van het nieuwe voegwerk, vraag dan verschillende offertes op. Wanneer je verschillende offertes opvraagt, dan weet je namelijk zeker of je niet te veel betaald. Je krijgt dan een goed beeld doordat je de prijzen van meerdere aanbieders ziet en uiteindelijk kan je zelf een weloverwogen keuze maken. Ook raden wij het aan om reviews te lezen, zo kom je al meteen veel meer te weten over een bepaalde aanbieder.

Hoe verwijderd men het voegwerk?

Mocht je ervoor willen kiezen om het voegwerk van je woning te laten verwijderen, dan is het goed om te weten dat een expert dit op verschillende manieren kan doen. De manieren die het meest voorkomen zijn het uitslijpen en uithakken van voegen. Hier vertellen we je onderstaand meer over.

Uitslijpen

Wanneer een vakman ervoor kiest om de voegen te verwijderen door middel van uitslijpen, dan maakt men gebruik van een slijptol met een speciaal voeg snijblad. Deze snijbladen zijn er in verschillende maten en voor welk snijblad gekozen wordt is weer afhankelijk van de grootte van de voeg. Om hier even een wat duidelijker beeld van te geven kunnen we je vertellen dat een doorsnee voeg gemiddeld zo’n 12 mm is. Ook is het aan te raden om zuigslang toe te voegen aan de slijptol, zo kan het stof gemakkelijk weggezogen worden. Wanneer men kiest voor het uitslijpen, dan biedt dit het grote voordeel dat het aanzienlijk sneller gaat dan uithakken. Echter heeft het uitslijpen ook een nadeel ten opzichte van uithakken. Je zult namelijk veel meer secuur te werk moeten gaan. Een vaste hand is hierbij absoluut noodzakelijk. Heb je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je stenen raakt en voor onherstelbare schade zorgt. Kies daarom voor een vakman, die heeft zeker een vaste hand.

Uithakken

Een andere manier om voegen te verwijderen is door middel van uithakken. Dit doet men met een speciale elektrische hamer of met een beitel en een hamer. Men maakt een hakkende beweging en hierdoor komt het specie dat zich in de voegen bevindt los te zitten. Het brokkelt vervolgens stukje voor stukje af. Hierbij zorgt de vakman ervoor dat de horizontale voegen als eerst verwijderd worden, als dit is gebeurd dan vallen de verticale voegen er ook gemakkelijk uit. Wanneer je een specialist inschakelt, dan is de kans groot dat hij met een speciale elektrische hamer aan de slag gaat, dit gaat namelijk een stuk sneller dan wanneer je met een hamer en beitel aan de slag gaat.

Of de specialist nou voor uitslijpen of uithakken gaat, het is verstandig om in alle gevallen de gevel te laten reinigen. Hiermee verwijderd men ook al meteen een deel van het voegwerk, het overige werk kan dan een stuk makkelijker gedaan worden.

Voldoende bescherming

Voegbedrijven zorgen er tegenwoordig voor dat er netten aan de steigers worden bevestigd en dit is niet voor niets het geval. Wanneer het voegwerk verwijderd wordt, dan kan dit namelijk voor een hoop overlast zorgen. Er komt veel stof vrij en dat is iets waar buurtbewoners last van kunnen hebben. De netten vangen dit op en vervolgens kan het stof gemakkelijk opgeruimd worden. Ideaal toch?

Het plaatsen van nieuwe voegen

Op het moment dat de oude voegen verwijderd zijn is het tijd om de nieuwe voegen te plaatsen. Dit is van groot belang, wanneer dit niet gebeurd, dan is de kans groot dat de gevel beschadigd raakt en dat wil je niet. Kortom, er zullen nieuwe voegen geplaatst moeten worden en deze hebben we onderstaand op een rijtje gezet per vierkante meter.

Type voegwerkGemiddelde kosten
Platvol voegen€ 7 tot € 13 per m²
Verdiepte voegen€ 7 tot € 13 per m²
Schaduwvoegen€ 7 tot € 13 per m²
Teruggehouden voegen€ 7 tot € 13 per m²
Snijvoegen€ 55 tot € 100 per m²
Knipvoegen€ 55 tot € 100 per m²

De kosten van het laten plaatsen van voegwerk zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is dit natuurlijk afhankelijk van de partij die je inschakelt. maar ook van de hoeveelheid voegwerk. Verder zijn er verschillende vormen voegwerk. In veel gevallen wordt het voegwerk gecombineerd met gevelreiniging. Juist daarom is het lastig om hier een prijsindicatie van te geven. Bovenstaand hebben we dit zo goed mogelijk geprobeerd. Mocht jij een nog beter overzicht willen krijgen, dan raden we het je aan om via onze website offertes van vakmannen op te vragen. Deze kan je met elkaar vergelijken en zo krijg je een goed beeld van de prijs.

Mocht jij nog geld willen besparen, kies dan voor een partij uit de buurt. Je hoeft dan bijna geen voorrijkosten te betalen. Wat ook slim is, is om aan de buren te vragen of zij ook nieuw voegwerk nodig hebben, wanneer je dit samen doet krijg je vaak een leuke korting!