Zandstralen

Vind je het belangrijk dat je gevel eens grondig gereinigd wordt? Als er sprake is van hardnekkig vuil op de gevel, dan is zandstralen een effectieve manier om dit te verwijderen. Deze vorm van gevelreiniging slaagt erin om hardnekkig vuil te verwijderen dat je door middel van stoomreiniging bijvoorbeeld niet wegkrijgt. Bij het zandstralen wordt gebruik gemaakt van kleine gritkorrels die op hoge snelheid tegen de muur gespoten worden. Hierdoor slijt er een klein laagje van de muur weg, waardoor het vuil vanzelfsprekend ook verwijderd wordt.

Wil je graag meer weten over deze vorm van gevelreiniging? Lees dan verder. Op deze pagina geven we je ook een beeld van de gemiddelde kosten. Bovendien kun je hier offertes aanvragen om met elkaar te vergelijken.

Zandstralen met gritkorrels

Het is goed om te weten dat zandstralen tegenwoordig niet meer met zand gebeurt. In plaats daarvan worden tegenwoordig gritkorrels gebruikt. De officiële benaming voor de techniek die de gevelreiniger tegenwoordig gebruikt, is dan ook gritstralen. Voorheen werd deze techniek wel met  kwartszand uitgevoerd. Echter, kwam er kwarts vrij tijdens het zandstralen en dit bleek erg slecht voor de gezondheid. Om die reden is het stralen met zand verboden en straalt men tegenwoordig met gritkorrels. Toch is het zandstralen (gritstralen) van nu nog net zo effectief als het ‘echte’ zandstralen.

Overigens zijn er ook andere straalmiddelen die ingezet kunnen worden om de gevel te reinigen. Welk straalmiddel gebruikt wordt, is ook afhankelijk van de hardheid van de gevel. Hebben de stenen in je gevel een iets lagere hardheid, dan is het belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden. Zandstralen met gritkorrels kan dan beschadigingen veroorzaken. Niet iedere gevel is overigens ook geschikt om te zandstralen.

Nevelstralen

Het is ook nog mogelijk om de gevel te laten nevelstralen. Bij deze techniek wordt het straalmiddel veel minder hard tegen de gevel gespoten. Hierdoor raakt de gevel veel minder snel beschadigd. Deze techniek wordt ook vaak gebruikt om de gevel van historische panden mee te herstellen. Je kunt in principe dus ieder type gevel laten reinigen door middel van nevelstralen. Voor nevelstralen betaal je overigens meer dan voor het zandstralen. Je kunt voor het nevelstralen een prijs van ongeveer € 15 per vierkante meter verwachten.

Wat kost zandstralen?

Zandstralen is duurder dan stoomreiniging, maar met het stralen kan ook hardnekkiger vuil verwijderd worden. Zandstralen is qua prijs te vergelijken met chemisch reinigen. Beide vormen van gevelreiniging zijn echter weer ideaal in andere omstandigheden. Zo kun je met chemisch reinigen bijvoorbeeld klimop-resten verwijderen, zonder dat er slijtage aan de gevel ontstaat. Zandstralen is vooral effectief als je bijvoorbeeld graffiti van de muur wilt verwijderen.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Zandstralen Ongeveer € 8 per m²
Zandstralen en impregneren Ongeveer € 15 per m²
Zandstralen, voegen herstellen en impregneren Ongeveer € 33 per m²

Aan de hand van de tabel hierboven kun je een indruk krijgen van de kosten die je betaalt voor het zandstralen. Onthoud echter wel dat de prijzen hierboven slechts gemiddeldes zijn, en dat iedere gevelreiniger andere prijzen hanteert. De prijs die je in werkelijkheid betaalt, kan dus van de prijzen hierboven afwijken.

Waarom kiezen voor deze vorm van gevelreiniging?

Het reinigen van de gevel door middel van zandstralen heeft veel verschillende voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je opgesomd. Zo kun je nagaan of het voor jou de moeite waard is om een gevelreiniger langs te laten komen.

  • De gevel ziet er weer helemaal als nieuw uit.
  • De waarde van de woning kan toenemen.
  • Een effectieve manier om hardnekkig vuil mee te verwijderen.

Houd er wel rekening mee dat zandstralen ook voor kleine beschadigingen aan de gevel kan zorgen, omdat het bovenste laagje steen verwijderd wordt.

Is zandstralen in jouw geval noodzakelijk?

In principe zal de gevelreiniger zandstralen alleen aanraden als een gevel echt flink is aangetast. Zo kan deze techniek bijvoorbeeld aan te raden zijn als de gevel met graffiti is ondergespoten. Wanneer er sprake is van zeer hardnekkig vuil, is zandstralen een effectieve manier om dit te verwijderen. Is het vuil minder hardnekkig, dan kun je wellicht beter voor stoomreiniging kiezen.

Meer weten over de andere technieken waarmee een gevelreiniger je gevel weer mooi kan maken? Kijk dan ook eens op de andere pagina’s op deze website. Zo krijg je namelijk een veel beter beeld van de verschillende mogelijkheden.

Naast zandstralen ook voegwerk en/of impregneren?

In de kostentabel die je boven op deze pagina aantreft, wordt ook een prijsindicatie gegeven van zandstralen in combinatie met voegwerk en/of impregneren. Alleen, wat houden die technieken nu precies in? Voegwerk is het herstel van de voegen van de gevel. Wanneer je ook voor voegwerk kiest, zal de gevel weer een geheel nieuwe uitstraling krijgen.

Door de gevel na het stralen ook te laten impregneren, zal de gevel langer mooi blijven. De gevel wordt dankzij het impregneermiddel vochtafstotend, waardoor vocht niet meer de gevel in kan trekken. De gevel wordt op die manier minder snel vies. Bovendien zorgt impregneermiddel er ook voor dat de gevel beter beschermd is tegen brand en vorstschade. Het impregneren van de gevel is dus geen gek idee als je de gevel net hebt laten stralen.

De prijs die je voor het voegwerk betaalt, is afhankelijk van het type voegen in de gevel. Voor het impregneren betaal je ongeveer € 7 per m² extra.

Laat zandstralen over aan een specialist

Wanneer je het liefst zelf aan de slag gaat om kosten te besparen, is het mogelijk om een straalketel te huren. Echter, is het sterk af te raden om zelf aan de slag te gaan. Wanneer deze techniek op de verkeerde manier wordt uitgevoerd, kan dit namelijk tot beschadigingen aan je gevel of zelfs tot verwondingen leiden. Je kunt zandstralen dus beter over laten aan een vakman met voldoende ervaring.

Tips om geld te besparen

We hebben een aantal handige tips voor je om geld te besparen op het stralen. Gebruik je meerdere van deze tips, dan kun je veel geld op het totaalbedrag besparen.

1. Ga voor een kwantumkorting

Zeker als je in een rijtjeshuis woont en last hebt van vuil op je gevel, is de kans groot dat de gevel van je buren ook vies is. Je kunt dan samen met de buren een gevelreiniger benaderen. Wanneer je ervoor kiest om samen een gevelreiniger in te huren, kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor een kwantumkorting. Zo kunnen zowel jij als de buren dus geld besparen.

2. Vergelijk offertes van verschillende gevelreinigers

Uiteraard hanteren verschillende gevelreinigers ook verschillende prijzen. Het is dan ook een goed idee om offertes op te vragen van verschillende gevelreinigers en deze te vergelijken. Dit doe je met gemak via ons platform.

3. Kies voor een gevelreiniger uit de buurt

Door voor een gevelreiniger uit de buurt te kiezen, kun je een klein percentage op de kosten besparen. Een gevelreiniger rekent over het algemeen namelijk ook voorrijkosten. Hoe verder de gevelreiniger moet rijden, hoe hoger de voorrijkosten zullen liggen. De voorrijkosten zijn echter slechts een relatief klein percentage van de totale kosten. Daarom kan het soms alsnog aan te raden zijn om voor een partij te kiezen die niet in je eigen woonplaats gevestigd is.

Offertes vergelijken voor zandstralen

Je wilt uiteraard niet te veel betalen voor het zandstralen, maar het is ook af te raden om deze techniek zelf op te pakken. Gelukkig kun je veel geld besparen door offertes met elkaar te vergelijken. Het aanvragen van offertes is zeer eenvoudig op ons platform. Je aanvraag kan al binnen een aantal minuten ingediend zijn! Je ontvangt vervolgens, binnen een aantal werkdagen, offertes van verschillende gevelreinigers. Door de offertes vervolgens met elkaar te vergelijken, wordt het eenvoudig om een goedkope gevelreiniger in te schakelen.

Uiteraard is het aanvragen van offertes via ons platform geheel vrijblijvend én gratis. Wij gaan verantwoord met je gegevens om, en zullen deze alleen gebruiken voor de offerteaanvragen. Vraag je offertes aan via ons platform? Geef dan ook goed aan wat voor vuil er op de gevel zit en hoeveel vierkante meter de gevel is.